το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σχετική αναφορά στην Ένωση και το Διαρθρωτικό Ταμείο, το λογότυπο του ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία

ΓΓΕΚ, espa banner

GIS: Πολλά παραπάνω από εργαλείο Διαχείρισης Γης και Υποδομών

19/4/2021

Ακούμε συνέχεια τα τελευταία χρόνια και ιδίως τους τελευταίους μήνες για τη σπουδαιότητα της γεωπληροφορικής, τη διαχείριση των γεωχωρικών δεδομένων μέσω των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και πώς αυτά μπορούν να γίνουν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας.

Και είναι αλήθεια.  Τα δύο έργα-ορόσημα πού είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δύο έργα που βασίζονται στην γεωπληροφορική, θα αλλάξουν τελείως το σκηνικό και θα προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες σε πολίτες, επενδυτές αλλά και στο ίδιο το κράτος.

Ο Ψηφιακός Χάρτης θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που ενδιαφέρεται για μία επένδυση σε μία περιοχή, να δει γρήγορα και εύκολα όρους και περιορισμούς δόμησης, οικοδομικές γραμμές, δασικές εκτάσεις, κλπ και να αποφασίζει για τη βιωσιμότητα ή μη της επένδυσης του, κάτι που σήμερα μπορεί να ακούγεται ουτοπικό αλλά μέσω της γεωπληροφορικής θα είναι πραγματικότητα σε μερικά χρόνια. 

GIS-γεωπληροφορική-geospatial-1

 

Ταυτόχρονα, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα επιτρέπει στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και διαχείριση μεγάλων τεχνικών έργων και στρατηγικών υποδομών της Χώρας (οδικοί άξονες, γέφυρες, σήραγγες, κ.λ.π) να τα καταγράφουν σε μία ενιαία γεωγραφική βάση δεδομένων, η οποία θα δίνει την δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης αυτών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, μέσω της εγκατάστασης κατάλληλου εξοπλισμού (ΙοΤ) και τον προγραμματισμό της έγκαιρης συντήρησής τους.

Το GIS είναι όμως ένα εργαλείο, με πολλές περισσότερες πλευρές και δυνατότητες, το οποίο έχει εφαρμογές σε περισσότερους τομείς της δημόσιας διοίκησης πέρα από αυτούς που συνήθως “διαφημίζονται”.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά μερικές από αυτές τις εφαρμογές:

 

1. Υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης

Η γεωπληροφορική παρέχει λύσεις στο χώρο της υγείας και εκπαίδευσης, συγκεντρώνοντας δεδομένα για οποιοδήποτε φυσικό ή μη αντικείμενο ή φαινόμενο στο χώρο και αντιστοιχώντας το με τη γεωγραφική του θέση, από τον αριθμό των νοικοκυριών σε έναν δεδομένο ταχυδρομικό κώδικα έως τα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε μια περιοχή. Η χρήση δεδομένων ταχυδρομικού κώδικα στο κυβερνητικό σχεδιασμό είναι κοινή σε πολλούς τομείς της δημόσιας υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μέσω του GIS, μπορούν να αντιστοιχίσουν δημογραφικά δεδομένα σχολείων ανά Ταχυδρομικό Κώδικα, ώστε να έχουν μία ακριβή εικόνα για τις τοποθεσίες όπου θα δημιουργηθούν νέες σχολικές μονάδες (γνωστό στη Χωρική Ανάλυση ως “location-allocation”). Κάτι παρόμοιο (σε beta έκδοση ακόμα) χρησιμοποιείται ήδη από το Υπουργείο Παιδείας μέσω του συστήματος Άρτεμις και μπορείτε να το δείτε εδώ.

GIS-γεωπληροφορική-geospatial-2

 

Αναφορικά με τις Υπηρεσίες Υγείας, η χρησιμότητα του  GIS έγκειται στην υπεύθυνη εικόνα που μας δίνει για το που μπορεί να εντοπιστούν εστίες ασθένειας. Ένα γεωγραφικό σύστημα χαρτογράφησης μπορεί για παράδειγμα, να δείξει πού έχουν αναφερθεί ασθένειες και να απεικονίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου.  Ένα επίκαιρο παράδειγμα με ισχυρό αντίκτυπο, είναι οι χάρτες της πανδημίας που βλέπετε κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της γεωπληροφορικής.

 

2. Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - Πολιτική Προστασία

Η Πολιτική Προστασία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα GIS για το σχεδιασμό αντιδράσεων έκτακτης ανάγκης, διότι τη βοηθά να συντονίζει τις προσπάθειες διαφόρων ομάδων και πόρων πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Τα γεωχωρικά δεδομένα είναι πρακτικά ένα πρότυπο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, επειδή τα διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, μπορούν να εντοπίσουν τα καλύτερα μέρη όπου, για παράδειγμα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένα προσωρινό νοσοκομείο. Επιτρέπει στα στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης να αξιολογούν την πρόσβαση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, την απόσταση από οδικά δίκτυα, τα χαρακτηριστικά του ανάγλυφου και άλλους παράγοντες.

GIS-γεωπληροφορική-geospatial-3

 

Τα δεδομένα μπορούν να δημιουργήσουν χάρτες “τρέχοντας” what-if σενάρια, διαδρομών εκκένωσης και εναλλακτικών λύσεων. Το GIS θα παράγει επίσης έναν ακριβή χάρτη της περιοχής του συμβάντος όπου θα παρουσιάζονται ποιες περιοχές επηρεάζονται σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης να ξέρουν πού να αποστείλουν πόρους και το κοινό να μπορεί να δει ποιες περιοχές πρέπει να αποφύγει.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης δεδομένων των GIS σε αυτό το τομέα, είναι πώς μπορούν να συνδυαστούν και με δεδομένα από άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορούν να προσδιορίσουν, πού βρίσκονται οι περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα ηλικιωμένου πληθυσμού ή με τον μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, αντλώντας στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία.

 

3. Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Το GIS έχει ρόλο και στον οικονομικό τομέα. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία μπορεί να χρησιμοποιήσει το GIS ως πολυεπίπεδη πηγή πληροφοριών για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Στην ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί να παράγει χάρτες, να παρακολουθεί δεδομένα και να ανατρέχει στην ιστορία για να καθοδηγεί τις αποφάσεις. 

 

GIS-γεωπληροφορική-geospatial-4

 

Η ομάδα της Consortis αποτελείται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία, σημαντικά ακαδημαϊκά προσόντα και εξειδίκευση, με αποτέλεσμα να παρέχει υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.  Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα και  τις υπηρεσίες γεωπληροφορικής που προσφέρουμε εδώ

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε πώς η γεωπληροφορική μπορεί τόσο να βοηθήσει εσάς στις καθημερινές ανάγκες σας, όσο και να λειτουργήσει ως πολύτιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού.  

E-mail: info@consortis.gr

Τηλέφωνο: +30 2310 889 336, +30 2310 888 333