Αποτύπωση του κτιριακού συγκροτήματος – ιδιοκτησίας της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» στον Άγιο Μηνά Θεσσαλονίκης

16 Οκτωβρίου 2020

Η ομάδα πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της CONSORTIS έχει αναλάβει τη μελέτη και την αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιριακού συγκροτήματος της εταιρείας “KΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.»  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Η μελέτη αφορά δύο κτίρια της ιδιοκτησίας στο Ο.Τ 126, και πιο συγκεκριμένα, το κτίριο ii με κύρια όψη στην οδό Ι. Δραγούμη και μικρότερες όψεις στις οδούς Βασ. Ηρακλείου και Αγ. Μηνά και κτίριο iii με κύρια όψη στην οδό Βασ. Ηρακλείου και με μικρότερη στην οδό Ελ. Βενιζέλου.

Πρόκειται για κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του 1930, από μπετόν αρμέ με απλουστευμένη ορθοκανονική μορφολογία, μεγάλα ορθογώνια ανοίγματα στο ισόγειο και σε κάποια σημεία λιτά διακοσμητικά στοιχεία επί της οδού Βας. Ηρακλείου, που χρησιμοποιούνταν για εμπορικές χρήσεις. Λόγω της μεγάλης σημασίας τους, ανήκουν  στην λίστα με τα διατηρητέα κτίρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την ανάλυση-τεκμηρίωση των υπό μελέτη κτιρίων περιλαμβάνει την ιστορική ανάλυση της γύρω περιοχής και των κτιρίων, τη διερεύνηση της σχέσης τους με τη γύρω περιοχή, τη σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωσή τους, την ανάλυση των τυπολογικών και μορφολογικών τους χαρακτηριστικών, την κατασκευαστική τους ανάλυση και την καταγραφή της παθολογίας τους.

Για την αποτύπωση των όψεων και κάποιων ισογείων χώρων των καταστημάτων χρησιμοποιήθηκε το 3D Laser Scanner Topcon GLS-2000L. Επίσης, για την αποτύπωση των όψεων χρησιμοποιήθηκε γεωδαιτικός σταθμός, ενώ συγχρόνως έγινε αρχιτεκτονική αποτύπωση με παραδοσιακές μεθόδους όλων των επιπέδων των καταστημάτων εσωτερικά, και εξωτερικά.

Image